Elbeszélések

Elbeszélések

András királyunk esete Szt. Ányossal

2022. szeptember 20. - nakika

Csak most tudtam meg, hogy Attila alatt kezdődött meg a hunok hanyatlása. Katona Csaba történész írt erről a tudás.hu honlapon, 2022. 09. 20-án. Nagyon jó írás, ajánlom mindenkinek. Nem erőlteti álláspontját, azt ajánlja, hogy „A választ mindenki adja meg maga.”

Az alábbiakban csak egy kérdésére bátorkodom megadni a választ, a magam módján, olyan mesés változatban. (Akinek tetszett – szóljon, a többi hallgasson!). A kérdés így hangzott: „A manapság egyre többször (teljesen történelmietlen módon) Turul-dinasztiának hívott Árpád-ház uralkodója, amennyiben valóban hun tudatot ápolt volna és Attila örökösének vallotta volna magát, akár vérségileg, akár törekvéseiben, vajon az általa alapított kolostor védőszentjévé tette volna meg azt a Szent Ányost, akinek életében meghatározó szerepet játszott a hunok elleni küzdelem?

A mesémben ez így történhetett:

Egy, mindenre kíváncsi bencés szerzetes elbujt a királyi pár hálószobájában és a hallottakat szorgalmasan lejegyezte az utókor számára. Ebből a könyvből választottam néhány mozzanatot.

-        Te Bandi! – szólította meg a férjét Anasztázia. (Egymás között csak Bandinak, meg Sztázinak hívták egymást).

-        Gondolkodtál már azon, hogy az új Apátságunkat kinek kellene felajánlani? Melyik szentnek a nevét viselje?

-        Hát persze! A magyarok védőszentjének, Szűz Máriának ajánlom.

-        Tudod, Bandi, a testvérem a franciáknál él, és van azoknak egy nagyon hatásos szentjük, Szt. Ányos. A nővérem már teljesen francia lett, és mindig hozzá imádkozik – és eddig minden esetben megsegítette.

-        Nálunk – a francia papokon kívül – nem ismeri senki. Nem lesz ez jó! Magyarország Szűz Mária országa. Miről nevezetes ez a te szented?

-        Amikor a hunok rátámadtak Galliára, ez az Ányos volt Orléans püspöke. Addig imádkozott, fohászkodott, könyörgött Istennek, hogy a római hadakkal együtt legyőzték Atillát. Ez akkoriban egy csoda volt! Azóta is segíti Isten a franciákat.

-        Te asszony! Én úgy tudom, hogy döntetlen lett az a csata. Talán a hunoknak is volt egy védőszentjük? Talán, épppen Szt. Egyed.

-        Ez a szent ember még a lábatörött sántát is meggyógyította. Amikor meghalt, Ányos Nyugaton a királyok mennyei pártfogója lett. Te is király vagy, kell a pártfogás.

-        Ugyan már! Itt van Béla, az öcsém. Majd ő megvéd mindenkitől.

-        Hát ez az! Ismered a mondást: Nomen est omen! Ez a Béla – hun név! Mint Atilláé. Ne bízz benne! Majd Ányos megsegít!

-        Miért ne bíznék? Hisz a kardot választotta a korona helyett.

-        Tudod mi történt Budával, Atilla bátyjával. Te is úgy járhatsz! A hunokban nem lehet megbízni.

Ezen elgondolkodott a király, de már későre járt és elaludtak.

Másnap összehívatta a szent embereket és lediktálta a kolostor Alapító Levelét, amelyben rögzítették, hogy Tihanyi Bencés Apátságot I. András király 1055-ben, Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére alapította. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bileczelbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr6117936228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása