Elbeszélések

Elbeszélések

Bendegúznak vére

Szatírikus táncjáték. Librettó.

2023. szeptember 13. - nakika

Szereplők:

Atilla

Krimhilda

Kuvrat

Bulán

Hunor (Árpád)

Magor (Álmos)

Ügyek (jános vitéz)

Emese (Iluska)

Levédi

István király

Nyitány, első felvonás

 

Első kép

Helyszín: Füves puszta, szállingózik a hó. (A rénszarvasok kora)

Kecskebőr ruhába öltözött kőbaltás, lándzsás emberek settenkednek a rénszarvasok nyomába.

Indián tánc egy elejtett gyapjas orrszarvú körül.

Kelet felől lustán kel fel a Nap. A háttér képen az Urál ormai látszanak. Lassú, de vidám zene. Vangelis 1492. 

Második kép

Helyszín: Kőkorszaki csoportos település, nagy közös lakóházzal. Jégcsapok lógnak mindenhol.

Az udvaron férfiak, nők, gyerekek tevékenykednek. Fonnak, faragnak, főznek, kecskét fejnek stb. A háttérben faekét vontató emberek. Boldog, csendes életet aláfestő zene. Idönként az Örömóda - Európai Unió himnusza dallamai hangzanak

Hirtelen lovas kocsikkal, Kelet felől (Jamnaja) érkező idegenek lepik el a falut. Kialakul a vegyes, botos tánc, ahol keverednek a helybéliek az érkezőkkel. Pl. HAKME cigányzenekar - Botos tánc

 Harmadik kép

Helyszín: Ny-Szibéria – Dél-Urál

Ökörvontatású szekerekkel vegyes összetételű családok vándorolnak Keletre, ahol a nap már feljövőben van. Monoton, andalító zene. Idönként felhangzik Vangelis 1492.

Megérkeznek az Urálhoz, ahol Rénszarvas maszkos nép részesíti őket testvéri fogadtatásban. Keleti, sámándobos zene, közös tánc.

Második felvonás

 

Első kép

Helyszín: Erdős sztyeppe

Hasonló csendélet, mint az első felvonásban, csak a díszlet más. Központi jurta, szarvas diszletbe öltözött emberek, sámán zene. Gombát gyűjtögető anyóka, a háttérben már ökrök húzzák a faekét, egy lovat csutakoló ember is látható.

Megjelennek a hunok, teljes harci díszben. Zene: részletek a  Lohengrin-ből.

Egy hatalmas hálóval kerítik körbe az ottlévőket és megindulnak velük nyugatra. Ez a díszleten egy nagy vörös lenyugvó nap.

Második kép

Helyszín: Atilla sátra. A hunok vigadoznak, a szolganép tüsténkedik. Közben Wágner zene megy.

Atilla és Krimhilda duettje. Ágyjelenet, zene Verdi Otelloból.

Mindent beborít a gyász, a végén elindul a menet Keletre. A díszleten megjelenik a Tejút, és Csaba királyfi lovasai.  The Animals House of the Rising Sun

 Harmadik kép

A helyszín: Meotisz vidéke, a Kubán partja.

Zene Bartók, Cantata Profana dallamai. Megjelenik két vadász (Hunor & Magor) és a napfejű csodaszarvas. A szarvas eltűnik, bejönnek a táncosok. Az egyik csoport piros felsőben, zöld alsóban, széles fehér övvel, a másik egyszínű halványkékben. Ők egy nagyméretű székely zászló hoznak a négy sarkánál fogva. A tánc közben bevontatnak két sátorpalotát. Hunok és magyarok -- kivonulnak

Az egyik sátorban az öreg bolgár Kuvrat, a másikban a fiatal Bulán kazár kagán mulat. Körülüttük a szolganép, két különböző színű ruhában. Bejönnek a hun és magyar táncosok is. Két körre oszlanak vegyes elrendezésben és folytatódik a tánc.  A fény megvilágítja a kazár palotát és táncolókat, míg a bolgár elsötétedik és gyászba borul. Kuvrat meghal. A táncosok összekeverednek, majd csoportokra oszlanak. Egy tiszta bolgár öltözetű, egy bolgár és magyar ruházatú, egy magyar + székely + kazár színekben lévő, egy tiszta kazár csoport.

Zárójelenetben jobbra kivonul a bolgár, balra a bolgár-magyar, maradnak a színen két csoportban a magyar-székely és a kazárok. Közben zene: Ismerős Arcok:  Egy vérből valók vagyunk.

  Negyedik kép

Helyszín: az előző, sátrak nélkül.

Zene: Kacsó, János vitéz.

Iluska (Emese) ruhát mos a patakban, János vitéz (Ügyek) a távolban szólót táncol. Majd János vitéz a karjaiba veszi Iluskát és elviszi magával oda ahonnan jött. Kiterjesztett szárnyú turul madár kíséri őket. - Iluska helyére bejönnek a magyar-székelyek. Főszereplő közöttük a buzinak öltözött Levédi. Körülöttük megjelenik néhány szláv szolga is. Somogyi kanásztáncot járnak a szabadok, a szlávok -- asszisztálnak.

Iluska és János vitéz köré a háttérben, bejönnek a bolgár-magyarok, majd egy Árpás sávos szászlóval, Álmossal az élen előjönnek az előtérbe. (Etelköz) Vangelis dallamára.

Verbunkos dallamára a két csoport egyesül. Elhangzik a Kossuth nóta is: Kossuth Lajos azt üzente….

Záró jelenetként együtt, egy irányban – a közben betolt szekereken és gyalog elvonulnak. (Honfoglalás imitációja). Kárpátia - Ott ahol, zúg az a négy folyó

Harmadik felvonás

 

Első kép

Helyszín: Az Alföld.

Táncosok maszkja, mint az előzőekben: magyar, hun, székely, kazár, szláv -- vegyesen.

Zene: Demjén Ferenc – Honfoglalás. Néptáncok.

Kodály Zoltán: Székelyfonó.

Második kép

Helyszín: Dunántúl. A színpadon csak a táncosok, honfoglalói szerelésben, nyilakkal, fokosokkal.

Zene: Magyar díszmenet induló. (Kalandozások kora)

Megjelennek a német páncélos katonák. Zene átvált: Trink, Trink, Brüderlein trink!

Összecsapás Suppé: Könnyű lovasság induló dallamára. A német páncélosok eltűnnek, a magyarok csárdást táncolnak. (Monti csárdás)

 Harmadik kép

Helyszín: az előző.

Bejönnek a pápai egyházfiak a kereszttel. Zeng az Alleluja. Össztánc. Közben megjelenik István király. Egyik kezében a lándzsa a másikban egy boros kupa. Közben a Bordalt énekli a Bánk bánból!

Befejező jelenet, Boldogasszony Anyánk (Régi magyar himnusz) dallamára két szárnyas angyal elvonul a koronás magyar címerrel.

 

Kép: Atilla hun király. Forrás: Wikimedia Commons

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bileczelbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr5418213925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása