Elbeszélések

Elbeszélések

A visszatért harcos legendája

2021. október 29. - nakika

 

Szergej G. Botalov cikke az uelgi lelőhelyről 2014. január 6.

 

2009-ben találtak rá orosz régészek az Urál keleti oldalán az Uelgi-tó partján arra a lelőhelyre, ahol jelen ismereteink szerint a honfoglalás kori Kárpát-medencei régészeti hagyaték eddigi legközelebbi párhuzamai láttak napvilágot.

 

Szergej G. Botalov régész, az ásatások vezetője 2011-es cikkében gazdagon illusztrált cikkben foglalta össze eddigi ismereteinket a lelőhelyről. Az itt feltárt leletek a 9. század végétől a 12. századig keltezhetők – adta hírül Türk Attila Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar honlapján.

 

Azóta sok víz lefolyt a Dunán!

 

2021-ben Urál Pressz Tájékoztatási Iroda riportot közölt Botalovval. https://uralpress.ru/news/kultura/yuzhnouralskie-arheologi-issledovali-zahoronenie-znatnogo-madyara-epohi-zavoevaniya

 

A cikk két orosz régészt – Botalovot és A. Tairovot idézi, akik azt állítják a leletek alapján, hogy a Kárpát-medencét elfoglaló magyarok és Dél-Uralban hátramaradt magyarok között kapcsolat állt fenn. A megtalált leletek szerintük nem helyi mesterek munkái, hanem Európában készültek és azt bizonyítják, hogy egy magyar harcos "visszament" oda. (A korábban talált leletek a helyi mesterek szegényes utánzata volt csak). Ebből ők azt a következtetést vonták le, hogy a két "Magyarország" között rendszeres kapcsolat állt fenn. Az is szerepel a szövegben, hogy a dél-uráli magyar harcosok rendszeresen részt vettek az európai magyar "kalandozásokban".

 

Ha ez így van, akkor az útvonal, amit használhattak, szinte biztosan a folyómentén (Oka-mentén) vezetett, amelyen a volgai bolgárok meg-, később Juliánusz pedig hazaérkezett. Ez egy „kitaposott út” volt a sztyeppeihez képest, amit ráadásul a kazárok is ellenőriztek. (Lásd tanulmányaimban!)

 

Ujelgiről: https://bilecz.blog.hu/2018/10/08/ujelgi

 

A magyarok útjáról: https://bilecz.blog.hu/2017/11/14/a_magyarok_utja

 

https://bilecz.blog.hu/2020/06/01/maggyarok_egy_reszenek_vandorlasa_a_9_szazad_masodik_feleben

 

Magyar értékelések:   https://bilecz.blog.hu/2019/10/26/az_ural-videki_es_a_pontusi_osmagyarok_egyesulese_etelkozben

 

Anonymus igazsága: https://bilecz.blog.hu/2018/02/06/jarhattak-e_a_honfoglalo_magyarok_szuzdalban

 

A honfoglalás előzményeiről: https://bilecz.blog.hu/2018/01/21/az_igazi_kettos_honfoglalas

 

https://bilecz.blog.hu/2018/01/21/az_igazi_kettos_honfoglalas_259

 

Kép: Botalov 2012: Uelgi and Sineglazovo burial grounds and certain issues of the cultural genesis of the population of South Zauralye.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bileczelbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr6616739884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása